Terug

Poetsdoekenwasserijen bouwen en optimaliseren

Afgelopen maanden is WSP gestart met een omvangrijk project bij een grote wasserij in Zwitserland. Ook deze klant maakt gebruik van het unieke specialisme van WSP op het terrein van poetsdoekenwasserijen.

Deze poetsdoeken worden met name gebruikt in grafische- en technische bedrijven. Enerzijds is dit een wasproces wat extra aandacht vraagt door de gevaarlijke dampen die vrij kunnen komen tijdens de opslag en het verwerken van de doeken.

Anderzijds vraagt het verwerken van de schone doeken een specifieke behandeling zoals:

  • Bufferen en transporteren van poetsdoeken door het gehele proces
  • Automatische metaaldetectie
  • Het separeren van doeken voor visuele controle
  • Het automatisch tellen van de poetsdoeken
  • Automatisch afvullen op het juist volume en het juiste aantal van vaten, dispenserboxen en rolcontainers
  • Geïntegreerde, speciale containerreiniger voor het reinigen van poetdoekencontainers.

Voor zowel de vuilgoed- als de schoongoedzijde heeft WSP inmiddels in meerdere wasserijen oplossingen op maat geleverd. Het doel van deze oplossingen is om zoveel mogelijk van de werkzaamheden te automatiseren en te integreren, zodat het verwerkingsproces eenvoudiger, veiliger en goedkoper wordt.

Onze specialisten hebben in de afgelopen twee maanden een nieuwe hangbaan geïnstalleerd waarin de poetsdoeken na het drogen worden opgeslagen. Vanuit deze hangbaan wordt een 4-tal kwaliteitscontrolelijnen voorzien van poetsdoeken. In een later stadium kunnen nog twee extra lijnen toegevoegd worden. Op dit moment worden deze lijnen door WSP gemonteerd en inbedrijfgesteld. Iedere lijn kan circa 10.000 poetsdoeken per uur verwerken en kan door 1 persoon bediend worden. Controle op resten van metalen én het afvoeren van deze doeken wordt geautomatiseerd uitgevoerd. Op korte termijn zullen ook testen gedaan worden om de doeken aan een visuele controle te onderwerpen door gebruik te maken van intelligente camerasystemen.

Na de controle van de doeken worden er batches samengesteld, waarbij het aantal doeken per batch of container afgestemd is op de wensen van de eindklant. Ook het afvullen van verschillende soorten rolboxen en drums wordt volledig automatisch uitgevoerd door WSP oplossingen. Er zijn ook oplossingen beschikbaar om deze doeken automatisch te verpakken in plastic zakken. Na het afvullen worden de containers en drums voorzien van een etiket met alle relevante data voor de desbetreffende eindklant en gaan vervolgens op transport.

Het unieke aan dit systeem is dat er een volledige integratie gerealiseerd is met het huidige ERP systeem van deze wasserij. Hierdoor kan dubbele data voorkomen worden, is er één bron van stamgegevens en kan het ERP systeem direct reageren op de uit de productie verkregen data. Weer een mooi voorbeeld van hoe de WSP oplossingen kunnen zorgen voor één integrale productieketen.