Terug

Doorbraak in wasserij-automatisering

Wasserijen zijn voortaan onafhankelijk met universeel automatiseringsplatform voor het verwerken en sorteren van (beroeps) kleding.

System integrator WSP Systems (NL) heeft een gebruiksvriendelijke softwaretool ontwikkeld, als universeel automatiserings-platform voor de besturing van bestaande en nieuwe kledingsorteersystemen. Daardoor zijn wasserijen niet langer gebonden aan de software en besturingssystemen van hun machineleveranciers. Op basis van het succesvolle WinWash® platform, is hiervoor een volledig nieuwe module ontwikkeld. Via dit platform kunnen machines van alle fabrikanten eenvoudig worden geïntegreerd. De rijke functionaliteit van WinWash® draagt bij aan een meer verfijnde logistieke besturing. Bovendien stelt de open architectuur wasserijen voor eens en altijd in staat om nieuwe (IT-)technologie snel te adopterenen om vervolgens up-to-date te blijven. WSP heeft de eerste migratie inmiddels succesvol uitgevoerd. Urzinger Textilmanagement (Landshut, DE) ging vrijwel zonder stilstand over op WinWash. Een doorbraak.

Veel wasserijen zijn bij de optimalisatie van hun interne logistieke besturing aangewezen op hun belangrijkste machineleverancier. Machines en Logistieke software vormen traditioneel één geheel. Niet zelden een kolossaal geheel: de optelsom van maatwerkoplossingen en jarenlang aanpassen. Wasserijen die nieuwe functionaliteit en technologie willen benutten, zijn daardoor beperkt in hun keuzes. Meebewegen met de markt is nu echter belangrijker dan ooit – maar kostbaar, tijdrovend of praktisch onmogelijk.

In plaats van fabrikant-specifiek
Met de introductie van een universeel platform door WSP, is dat voorgoed verleden tijd. Het platform vervangt de volledige fabrikant-specifieke besturing van de transportsystemen, van software tot PLC’s. Tegelijk voorziet het platform in de mogelijkheid om te koppelen aan elk willekeurig ERP-systeem. Het brein van de nieuwe besturing is WinWash®. Al jarenlang optimaliseren wasserijen hun interne logistiek met WinWash®. De doorontwikkeling naar een compleet platform, inclusief de beroepskleding module, zorgt voor een nog bredere inzetbaarheid, op elke schaal.

Flow in de productie
Daarmee komt een schat aan functionaliteit binnen handbereik. WinWash benadert de wasserij als een keten. Door een efficiënte inrichting, sturing en het monitoren van de logistieke stromen worden de output en de prestatie verhoogd. Door bijvoorbeeld slim om te gaan met buffercapaciteit, brengt WinWash een optimale ‘flow’ in de productie. Met minimale stilstand en vertragingen.

Terwijl de kledingstukken van allerlei klanten en talloze dragers door de wasserij gaan, schept WinWash® orde. Welke orde, bepaalt de wasserij. Het is bijvoorbeeld gemakkelijk in te stellen om de kledingstukken af te roepen op basis van leverdag. Ideaal voor de expeditie.

Heeft een wasserij een geheel eigen afroepmethode, dan is dat vrij configureerbaar in WinWash®. Overigens, slim als het platform is, houdt het real-time bij waar alle kledingstukken zijn. Door de mogelijkheid van een koppeling naar de hangbaanbesturing, kan de totale keten overzien worden. Toch handig als een klant wil weten hoever het is met een order.

Eenvoudig machinepark aanpassen
Met bijna hetzelfde gemak kan de besturing worden ingericht en kunnen nieuwe machines worden toegevoegd. WSP spreekt daarbij over configureren in plaats van programmeren. In het sterk visueel georiënteerde WinWash® vraagt een aanpassing in de wasserij slechts om een minimale inspanning. Voor verandering van de routing of het machinepark is geen kostbaar maatwerk meer nodig.

Talloze praktische functies
Al die intelligentie wordt ontsloten met de eenvoud van een webbased interface. Niet alleen via robuuste, industriële touchpanels op de werkvloer, maar ook via gewone pc’s of tablets op kantoor. Hierdoor wordt ook op kantoor een volledig overzicht van de actuele productiestatus geboden. Compleet met handige instructies voor de juiste operators bij de juiste machines. Zo zijn de afgelopen jaren talloze praktische functies in WinWash® ontwikkeld. Letterlijk elk onderdeel van het transportsysteem kan via WinWash® handmatig worden bediend.
En handig: de status van elke sensor in het systeem kan real-time gevisualiseerd worden, waardoor storingen snel te verhelpen zijn.

Vrijheid en onafhankelijkheid
De winst die dit universele platform brengt, is fundamenteel. WinWash® stelt wasserijen in staat om scherp aan de wind te zeilen. Om snel en efficiënt verbeteringen in het productieproces door te voeren. Om op elk moment machines met de best passende functionaliteit te integreren – ongeacht het merk. Om data uit de wasserij naar eigen inzicht te verrijken in BI-tools. Om te innove-ren aan wasserijzijde, en mee te bewegen aan klantzijde. WinWash® brengt vrijheid en onafhankelijkheid voor wasserijen die toekomstgericht ondernemen.

Bewijs geleverd
Recent ging Urzinger Textilmanagement over op het platform van WSP. De Duitse wasserij verzorgt dagelijks in twee shifts de professionele reiniging van grote hoeveelheden bedrijfskleding voor zowel grote als kleinere klanten. De complete logistieke besturing is – met minimaal productieverlies tijdens de ombouw – binnen enkele weken vervangen. Inmiddels bewijst het systeem zich dan ook in de praktijk, wat resulteert in een efficiënte flow. Urzinger Textilmanagement bewijst dat migratie haalbaar is én loont.