Ontwerp voor een nieuw te
bouwen wasserij in het
Midden-Oosten

De Uitdaging

WSP is gevraagd om een nieuwe wasserij te ontwerpen met een capaciteit van 130 ton per dag, voor onder andere het wassen van items afkomstig uit hotels met gezamenlijk meer dan 8.000 kamers. De wasserij is onderdeel van een groot project in het Midden-Oosten.

Voor het ontwerpen van een nieuwe wasserij is het verstandig om een engineeringsopdracht uit te voeren en zo een lijst van vereisten op te stellen. Tijdens de engineeringsopdracht ligt de focus voornamelijk op de interne logistiek, waar efficiënt werken zal leiden tot hoge productiviteit. Financiële en energievraagstukken worden hierbij ook in overweging genomen.

Om een goed advies te geven en een solide ontwerp te maken, is gedetailleerde informatie nodig. Hoewel sommige vragen van WSP wellicht ongewoon gedetailleerd lijken, dragen ze bij aan positieve resultaten door nauwkeurige adviezen te verschaffen.

 • Vraag naar gedetailleerd advies voor een nieuw te ontwerpen wasserij
 • Wasgoed afkomstig van 8.000 hotelkamers en hotelpersoneel
 • Wasserij met capaciteit van 130 ton per dag

De Oplossing

Om snel van start te gaan, is er een voorlopige lay-out van de wasserij geschetst voordat de definitieve engineeringsopdracht werd toegewezen. Dit creëerde vertrouwen en resulteerde in de uiteindelijke opdracht voor ontwerp en engineering. Samen met partners in bouw, energiebeheer en facilitaire voorzieningen is het ontwerp van de nieuwe wasserij tot stand gekomen.

Het project is gestructureerd als een Stage Gate Proces, een projectmanagementtechniek met verschillende fases en beslissingspunten om door te gaan naar de volgende stap.

Na goedkeuring van de lay-out en verdere stappen, is er opdracht gegeven voor een volledige engineering van het project, gebruikmakend van de BIM-methode (Building Information Modeling). Het BIM-model biedt een driedimensionaal overzicht van alle elementen, inclusief hoeveelheden, materialen en afwerkingen.

 • Wasserij Layout
 • Stage Gate Proces
 • BIM model
Layout

Gedetailleerde vragen leiden tot accuraat advies en positieve resultaten.

3D design

Het Resultaat

Het engineeringstraject voor de nieuwe wasserij heeft een uitgebreid Request for Proposal (RFP) opgeleverd, waarin duurzaamheids- en logistieke eisen duidelijk zijn geformuleerd. De uitkomst is een volledig op RFID gebaseerd logistiek proces en een uitzonderlijk hoog kwaliteitsniveau voor linnengoed, badgoed en bedrijfskleding.

De detail engineering alsmede de wasserij specifieke randvoorwaarden hebben als basis gediend voor het equipment tendering proces van de klant, waarbij WSP een adviserende rol heeft gespeeld. WSP systems heeft als system integrator een coördinerende rol in de algehele besturing van de wasserij met de WinWash2 besturing en alle interne logistieke stromingen.

 • Ontwerp gebaseerd op RFID-proces
 • Ontwerp voor hoog kwaliteitsniveau
 • Ontwerp voor hoogproductieve wasserij
 • Ontwerp voor een duurzame en efficiënte wasserij
 • Informatie voor juiste investeringen

Heeft u ook specifieke uitdagingen in uw wasserij? Vraag een advies gesprek aan!

Contact